رفتن به نوشته‌ها

جایگاه ایران در علم رباتیک

 

 


جایگاه هر کشوری در علم رباتیک رابطه مستقیمی با صنعتی بودن آن کشور دارد، کشور ما در علم  رباتیک در ایران نوپاست و بیشتر رباتهای مورد نیاز کشور وارداتی است.


در ابتدا قصد دارم جایگاه ایران را در علم رباتیک توضیح دهم و درباره  جایگاهی که این علم در ایران و نزد ایرانیان دارد را شرح دهم.

جایگاه ایران در علم رباتیک

ایران کشوری است که جوانان آن به علم بهای زیادی می دهند و اهمیتی که جوانان ایرانی به دانشگاه و تحصیلات عالی دارند بر هیچ کسی در دنیا پوشیده نیست.

زیرا تعداد مقالات ارائه شده از سوی دانشجویان ایرانی در سطح جهان بسیار زیاد است و در سال گذشته ایران رتبه اول ارائه مقاله را در سطح جهان داشته است همچنین بر اساس تخمینی که زده شده (البته این تخمین در آمارهای معتبر جهانی نیامده است) جوانان ایرانی پس از جوانان هندی نسبت به جمعیت کشور خود بیشترین تقاضا را جهت تحصیل در مقاطع دانشگاهی دارند

به همین میزان علوم جدید و نوین به سرعت مورد نوجه این قشر قرار گرفته و بر روی آن به جدیت کار می کنند  اینکه در مسابقات روبوکاپ شاهد حضور پر شور ایرانی ها هستیم و اگر اخبار این مسابقات را دنبال کنید خواهید دید که ایرانی ها در تمامی لیگ های روبوکاپ حضور دارند و گاهی در یک لیگ دو ، سه تیم از دانشگاه های مختلف شرکت می کنند و البته رتبه هم کسب می کنند.

 

اما جایگاه ایران در این علم کجاست؟

جایگاه هر کشوری در علم رباتیک رابطه مستقیمی با صنعتی بودن آن کشور دارد زیرا رباتیک بر اساس نیازمندی های صنعت شکل می گیرد و همانطور که گفتیم اولین و بزرگترین متقاضیان آن صنایع هستند.

بنابراین جایگاهی که کشور ما در این علم دارد  نوپاست و بیشتر رباتهای مورد نیاز کشور وارداتی است اما مانند تمامی بخش های دیگر در این بخش نیز در حال توسعه محسوب می شویم زیرا اقداماتی همچون:

۱. برگزاری دوره هایی در این رشته

۲. برگزاری مسابقاتی هدفمند و درسطح جهانی مانند IranOpen

3. برگزاری رشته های دانشگاهی در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد مانند: مکاترونیک

۴.  تشکیل گروه های تحقیقاتی و ارائه پایان نامه و مقالات در این خصوص را شروع کرده ایم.

۵. از دیگر مواردی که می توان به آن اشاره نمود تعمیرات و نصب رباتهای صنعتی که به عهده وارد کنندگان بود را نیروهای داخلی انجام می دهند.

۶. ساخت رباتی مانند سورنا هم توانایی های محققان ایرانی را نشان می داد.

جالب است بدانید که فدراسیونی وجود دارد به نام فدراسیون بین المللی رباتیک که سالانه در ماه اکتبر میزان اتوماسیون یک کشور را با معیاری به نام چگالی ربات مشخص می کند.

بدین ترتیب که به مقدار ربات های صنعتی نسبت به ۱۰۰۰۰  کارگر در واحد های صنعتی چگالی ربا ت گویند در اکتبر ۲۰۱۰ جدول زیر میزان چگالی ربات ۱۰ کشور برتر اعلام شده است.

که همانطور که در شکل می بینید

رتبه اول با فاصله بسیار زیاد به ژاپن تعلق دارد و رتبه دوم به سنگاپور رسیده است.

جایگاه ایران در علم رباتیک

همچنین در نمودار بعدی شما جایگاه هر قاره را می بینید که آسیا در دنیا در رده پائینی قرار ندارد.

جایگاه ایران در علم رباتیک

علم رباتیک به ۴ بخش تقسیم می گردد

۱. الکترونیک

۲. کامپیوتر

۳. مکانیک

۴. کنترل

 

که هر یک از این ۴ وجه مشکل داشته باشند امکان بهینه ، ایمن و البته اقتصادی بودن این علم وجود ندارد پس برای دسترسی به این مهم قدرت گرفتن در این فیلدها الزامی است.

اما به طور کلی جهت افزایش حرکت رو به جلو در این عرصه دانستن و عمل کردن به چند نکته لازم است:

۱. نزدیک شدن دانشگاه و صنعت و اعتماد صنعت به نیروها و متخصصین ایرانی

۲. روشن کردن میزان ارزش و اعتبار این علم بر عموم مردم

۳. سرمایه گذاری بر روی جوانان جهت شکوفایی در فیلد مورد نظر

** قطعا با اقتدار ملی می توانیم سرعت بیشتری به روند دهیم و به امید خدا تا سال آینده جزء ۱۰ کشور برتر اقلا در سطح آسیا باشیم.

 

فائزه سیدخاموشی

بخش دانش و زندگی تبیان


منابع:

 “Unmanned Underwater Surveillance Robot” Author: Mithun Dama and Sabri Tosunoglu Department of Mechanical and Materials Engineering

 Asimov, Isaac: I, Robot. Doubleday & Company, Inc.; New York; 1950

 “”Hil Lyons, with material from cMarina Meil?

 cs.washington.edu/homes/ruzzo

منتشر شده در عمومی

اولین باشید که نظر می دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *